söndag 17 februari 2019

Falafel med Pitabröd


Hemmagjorda falafel med hembakade Pitabröd.
Som serveras med en Vitlöks och persilja yoghurt och massa grönsaker.
6 sp/portion
 (1 stort pitbröd, 2 stora falafelbollar, dressing och grönsaker)

6-8 port


Falafel:
500g blötlagda kikärtor
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
2-3 dl hackad persilja
1 röd chili
saften av 1 citron
2 msk spiskummin
1 msk torkad koriander
2 msk salt
1 tsk bikarbonat
Olja till friteringen

Gör så här:

Blötlägg kikärtorna i kallt vatten i 12-14 timmar.
Skölj kikärtorna och låt rinna av i ett durkslag.
Skala och hacka lök och vitlök grovt, dela chilin i bitar.
Hacka persiljan grovt.
Mixa i en matberedare eller med en stavmixer till en slät massa och lägg i en bunke.
Mixa sedan de blötlagda kikärtorna i omgångar, tillsätt lite vatten om det blir för torrt. 
Massan behöver inte vara helt slätt, utan jag körde den lite grynig. 
Blanda ner de mixade kikärtorna i bunken tillsammans med lökblandningen.
Tillsätt de torkade kryddorna och bikarbonat.
(bikarbonat gör att falafeln fluffar till sig under friteringen)
Hetta upp oljan i en djup kastrull till 185 grader.
Gör bollar av smeten, det finns ett bra falafelverktyg att köpa, men jag använde mig av två skedar.
Skopade smeten från den ena skeden till den andra.
Lägg försiktigt ner falafeln i oljan.
Låt falafeln friteras cirka 3-4 minuter på varje sida.
Ta upp falafeln med en hålslev och lägg på hushållspapper.
Ytan ska ha en brun skorpa och vara lite hård.
Serveras direkt.

Smeten går bra att ha i kylen några dagar.
Går även bra att frysa in blötlagda kikärtor så att det är lätt att ta upp från frysen och göra smeten direkt utan blötläggning. 


Pitabröd:
12-14 st

25 g jäst
4 dl ljummet vatten
2 tsk olja
2 tsk salt
8-9 dl vetemjöl

Gör så här:

Blanda vatten, jäst, olja och salt i en bunke.
Tillsätt vetemjöl och arbeta till degen blir seg och blank.
Låt jäsa i bunken cirka 30 min med bakduk över.
Sätt ugnen på 275 grader. (varmluft 250)
Tag upp degen på ett mjölat bakbord och forma till en rulle, dela i 12-14 delar.
Rulla varje del till en boll och kavla sedan ut till en centimetertjock rund kaka.
Låt jäsa under bakduk på en plåt cirka 20 minuter.
Vänd på bröden och grädda mitt i ugnen cirka 6 minuter.
Låt bröden svalna på galler under en bakduk.
Bröden går jätte bra att frysa in och tas upp när det behövs.


Vitlöks & persilje yoghurt:
500 g Larsa, grekisk yoghurt 0%
2 vitlöksklyftor
1 dl finhackad persilja
salt

Gör så här:

Enkel och god sås till mycket :)
Öppna en förpackning larsa yoghurt och blanda ner pressad vitlök, finhackad persilja och salt.
MUMS!!!