tisdag 26 februari 2019

Köttfärspaj


En god och enkel Köttfärspaj som passar hela familjen.
Vardag som till fest! 
Endast 6 sp/port

6 port.

Pajdeg:
2,5 dl vetemjöl
50 g Bregott mellan
½ dl Yoghurt (använde larsa 0%)
1-2 msk kallt vatten

Fyllning:
400 g Köttfärs 5%
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
100 g champinjoner
1 röd paprika
1 liten burk majs
2 msk tomatpuré
1.5 dl vatten
2 tsk basilika (går att använda torkad)
1 köttbuljongtärning
salt o svartpeppar
Cayennepeppar
flytande margarin

2½ dl Riven mager ost

Gör så här:

Börja med pajdegen, mätt upp mjöl och lägg i en bunke.
Tillsätt smör och blanda runt till en smulig massa.
Tillsätt sedan yoghurten och vatten, arbeta ihop massan till en deg.
Låt degen vila i kylen 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.
(varmluft 200 grader)
Skala och finhacka löken, skiva svampen.
Bryn löken och svampen en stund, tillsätt pressad vitlök.
Hacka paprikan i mindre bitar och lägg ner i pannan.
Tillsätt köttfärsen och låt allt stekas tills köttfärsen nästan är klar.
Lägg i tomatpuré och rör om.
Tillsätt sedan buljongtärningen och vatten, låt koka på medelvärme.
Smaka av med basilika, salt, svartpeppar och cayennepeppar.
Till sist tillsätter du majsen och stänger av plattan.
Låt stå och svalna något.

Ta ut pajdegen ur kylen, kavla degen mellan två bakplåtspapper.
Lägg degen i en pajform och tryck till kanterna.
Nagga degen med en gaffel och förgrädda pajskalet i cirka 8 minuter.

Fyll det förgräddade pajskalet med din köttfärsröra och strö på riven ost.
Grädda pajen mitt i ugnen cirka 15-18 minuter.

Servera med en god sallad och kanske en trevlig yoghurtsås!


Vitlöks & persilje yoghurt:
500 g Larsa, grekisk yoghurt 0%
2 vitlöksklyftor
1 dl finhackad persilja
salt

Gör så här:

Enkel och god sås till mycket :)
Öppna en förpackning larsa yoghurt och blanda ner pressad vitlök, finhackad persilja och salt.
MUMS!!!