En variant på Gräddbullen, som är en av mina favoriter.
Fluffig och lätt passar bra till fika eller varför inte till kalaset.
En gömma i mitten med ett hallon/blåbär.
{ 1 sp/gräddis}
26 st
4 äggvitor
2 gelatinblad
1 dl glykos sirap
½ dl vatten
2 dl sötströ
50 g mörk choklad
1-2 msk kokos
13 smörgåsrån
(½ rån till varje)
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Häll glykos sirap, vatten och sötströ i en kastrull.
Låt koka upp till sockerlagen mäter 110-115 grader.
(använd en termometer)
Vispa äggvitorna till ett hårt fluffigt skum.
När sockerlagen kommit upp i temperatur rör du ner de blötlagda gelatinbladen.
Häll ner sockerlagen i en tunn stråle i marängen samtidigt som du vispar med elvisp på maxhastighet.
Fortsätt vispa tills marängen känns fast och svalnat helt.
(går även att smaksätta marängen med lakritspulver, vaniljpulver, karamellfärger m.m)
Jag stansade ut ringar av smörgåsrånet, körde två per rån.
Går lika bra att köra fyrkanter.
Lägg ett hallon/blåbär mitt på rånet och spritsa sedan din maräng till toppar.
Stoppa in dom i frysen cirka 30 minuter.
Smält chokladen i micro eller över vattenbad, jag valde att spritsa litet nät ovan på dom istället för att doppa hela bakelsen i.
(hällde i den smälta chokladen i en påse och klippte litet hål längst ut och spritsade)
Låt stelna i kylen!
Lycka till!