lördag 15 december 2018

Bina's Lussekatter med mandel och vaniljkräm:

1 pkt jäst (för söta degar)
175 gram Smör
5 dl Mjölk
2 kuvert Saffran (1g)
2 dl Socker
½ tsk Salt
12 dl Vetemjöl Special 

Mandel och Vaniljfyllning:

200 g riven Mandelmassa
200 g rumsvarmt Smör
6 msk Vaniljsocker
1 dl Socker

Garnering:

Vispat ägg
Russin, Pärlsocker eller flagad mandel

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite av sockret.Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölken, värm sedan till fingervarmt ca. 37 grader.Rör ut lite av degvätskan med jästen och när jästen löst upp sig rör du ner resten av vätskan med salt och socker. Arbeta sedan i mjölet lite i taget, degen ska inte kännas torr och hård. Pudra över lite mjöl och lägg över en handduk, låt jäsa i 30 minuter. Under tiden degen jäser kan du göra fyllningen.  Rör ihop samtliga ingredienser till fyllningen.När degen jäst klart till dubbel storlek så kavlar du ut den rektangulärt på mjölat bord.Bred över fyllningen på tvären, över halva degen. Vik sedan dubbelt och skär 2 cm remsor.Rulla sedan dessa remsor som vanliga lussekatter och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. Täck över med en handduk och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.Sätt ugnen på 220 grader och vispa upp två ägg. När bullarna jäst klart så penslar du försiktigt bullarna med ägget och välj valfritt tillbehör på. Jag valde idag russin men går lika bra med pärlsocker eller flagad mandel. Grädda mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter tills Lussekatterna fått en fin färg.Jag fick ut ca. 35 stycken Lussekatter på denna satsen.