lördag 29 december 2018

Focaccia


Gudomligt gott

2 bröd

½ jäst (25 g)
3 dl ljummet vatten
2 msk honung
½ dl olivolja
1 msk flingsalt
7 - 8 dl vetemjöl special
olivolja och flingsalt till ut bakningen och plåten
Smaksättning:
Coctailtomater
Basilika
Rödlök
Oliver
Rosmarin


Gör så här:

Vispa ut jästen i en bunke tillsammans med vatten, honung, flingsalt och olivoljan.
Tillsätt vetemjölet lite i taget tills du fått en fin deg, knåda i cirka 4-5 minuter.
Låt degen jäsa till dubbel storlek under en bakduk cirka 40 minuter.
Sätt ugnen på varmluft 220 grader.
Häll ut degen på mjölat bord och dela degen i 2 delar.
Knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
Platta ut degen med fingrarna cirka 1 cm tjock.
Låt jäsa under bakduk i cirka 30-40 minuter tills den är sin dubbla storlek.
Sätt fingrar i degen så det bildar massa håll, där du kan fylla med vad du vill ha på.
Jag gjorde ett bröd med tomat och basilika, ett bröd med rödlök, oliver och rosmarin.
Ringla över rikligt med olivolja och strö flingsalt på.
Baka bröden mitten av ugnen på 220 grader i cirka 10 minuter.