måndag 17 december 2018

Räksoppa


Smakrik & Värmande!


4 port

800 g räkor med skal
1 finhackad gul lök
1 msk tomatpuré
½ fänkål, skuren i tärningar
3 tsk olja (gärna olivolja)
2 fiskbuljongtärningar
6 dl vatten
2 dl vitt vin (kan bytas ut mot matlagningsvin)
5 dl vispgrädde (kan bytas ut mot milda 4 %)
Salt och peppar
Dill
Citron

Gör så här:

Börja med att skala räkorna men spara skalen.
Ställ räkorna svalt så länge medan du gör resten.
Fräs räkskalen i lite olja i en kastrull cirka 5-6 minuter.
Tillsätt sedan lök, fänkål och tomatpuré.
Låt det fräsa i ytterligare några minuter.
Nu tillsätter du fiskbuljongen och vinet, låt allt sjuda i cirka 15-20 minuter.
Sila bort räkskalen och häll tillbaka den silade buljongen i kastrullen.
Häll i grädden och låt koka på svag värme cirka 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Vill du ha lite sting i soppan så kan du även smaka av med cayennepeppar. 
Lägg räkorna vackert i skålar, jag hade även i strimlade sockerärtor för att få lite annan textur.
Häll den varma härliga soppan på räkorna och servera gärna med en bit bröd.

Smaklig spis!

(Soppan ger 3 sp/portion)