Piroger med två olika läckra fyllningar
25 st
50 g jäst
4 dl mjölk
200 g smör
2 tsk salt
½ tsk socker
12 dl vetemjöl Special
1 ägg
Fyllning 1:
Heinz chilisås
Ost
strimlad skinka
Fyllning 2:
400 g fläskfärs
1 liten purjolök
½ burk passerade tomater
1 tsk torkad basilika
2 vitlöksklyftor
1 tsk kinesisk soja
salt och peppar
ost
Gör så här:
Degen: Smält smöret i en kastrull och häll ner mjölken, värm till fingervarmt (37 grader).
Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av degvätskan till jästen har löst sig.
Blanda ner resten av vätskan och tillsätt sedan socker och salt.
Rör i lite i taget av mjölet tills du har fått en smidig deg som släpper kanterna på bunken.
Pudra lite vetemjöl över degen och låt sedan jäsa under bakduk i cirka 40 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader (varmluft 200 grader).
Under tiden degen jäser kan du förbereda fyllningen.
Strimla purjolöken fint och stek det tillsammans med smör i en panna.
Tillsätt köttfärsen och pressa i vitlöken.
När all vätska försvunnit i pannan så tillsätter du soja, passerad tomat och kryddor.
Låt sjuda tills du ser att vätskan håller på att försvinna, röran ska inte vara allt för blöt.
Låt fyllningen svalna.
Dela degen i 2 delar, baka ut degen och gör cirklar (jag använder mig av ett lock ca. 10 cm).
Vispa upp ägget och pensla kanterna med ägget.
Fyll pirogerna med valfri fyllning och vik sedan degen dubbelt så det blir en halvmåne.
Tryck ihop kanterna och använd sedan en gaffel till att ytterligare trycka ihop kanterna.
Lägg dina piroger på en plåt med bakplåtspapper.
Nu kan du välja om du vill pensla dom med ägg eller ej, jag valde att inte pensla mina.
Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter tills de har fått en fin färg.
Går utmärkt att frysa in.
Servera med en god sallad!