fredag 18 januari 2019

Vaniljrulle med hallon


15 port.

Dekorsmeten:
1 äggvita
3 msk vetemjöl, self rising
3 msk Dansukker stevia socker
karamellfärg

Botten:
3 ägg
1½ dl dansukker stevia socker
2 dl vetemjöl, self rising
1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver

Hallonsylt:
250 g frysta hallon
4 gelantinblad
3 msk dansukker stevia socker

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader (varmluft 225 grader).
Börja med att göra hallonsylten, lägg gelatinbladen i kallt vatten cirka 5 minuter.
 Lägg de frysta hallonen och socker i en kastrull och låt sjuda tills det löst sig.
Lägg i gelatinbladen och ställ kastrullen åt sidan. 
Rör om till gelatinet löst sig och ställ in i frysen/kylen så att sylten svalnar.

Rör ihop alla ingredienser till dekorsmeten, slät.
Tillsätt karamellfärg tills du är nöjd med färgen, själv använde jag mig av 2 - 3 droppar röd.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, häll smeten i en spritspåse och spritsa ett mönster du vill ha.
(till mitt mönster gick bara halva smeten åt)
Ställ in plåten i mitten av ugnen cirka 1 minut.

Medan plåten svalnar gör du botten, vispa ägg och socker poröst.
Häll sedan i resterande ingredienser och blanda väl till en jämn smet.
Bred smeten över den gräddade dekoren, var lite försiktig.
Jag använde mig av en slickepott.
Grädda i mitten av ugnen cirka 5 minuter.
Låt svalna!

Vänd botten upp och ner på ett bakplåtspapper och dra bort det andra pappret.
Sedan vänder du den igen så du har mönstret nedåt. 
Bred hallonsylten på och rulla sedan försiktigt från långsidan.
Dekorera och servera :)


Vill du köra kakrutor istället, hoppar du över rullandet och delar istället kakan på hälften och lägger den ena delen på den andra.

Jag hade lite larsa yoghurt och hallon till, men man kan även ha en klick grädde.

2 sp/bit