onsdag 20 februari 2019

Piroger


Min variant på härliga Piroger!
Super gott som en snabb lunch eller varför inte till en picknick eller en buffé.
Själv hade jag 2 stycken till lunch tillsammans med min goda Coleslaw.
3 sp/Pirog

30-35 st

Degen:
50 g jäst
50 g Bregott mellan
3,5 dl laktosfri mjölk 
(går bra med vanlig mjölk också)
 2 tsk salt
8-9 dl vetemjöl

Fyllning 1:
1 msk mager riven ost/pirog
strimlad/tärnad kalkon
Rödlök
Tomatpuré

Fyllning 2:
800 g kycklingfärs
400 g passerade tomater
1 gul lök
2 rivna morötter
3 vitlöksklyftor
salt o peppar
1 tsk kinesisk soja
2 tsk paprikapulver
(vill man ha hetta så tillsätt chili)

Gör så här:

Degen: Smält smöret i en kastrull och häll ner mjölken, värm till fingervarmt (37 grader).
Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av degvätskan till jästen har löst sig.
Blanda ner resten av vätskan och tillsätt sedan salt.
Rör i mjölet lite i taget tills du har fått en smidig deg som släpper kanterna på bunken.
Pudra lite vetemjöl över degen och låt sedan jäsa under bakduk i cirka 40 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader (varmluft 200 grader).
Under tiden degen jäser kan du förbereda fyllningen så den hinner svalna helt.
Dela degen i 2 delar, baka ut degen och gör cirklar (jag använder mig av ett glas ca. 10 cm).
Vispa upp ägget och pensla kanterna med ägget.
Fyll pirogerna med valfri fyllning och vik sedan degen dubbelt så det blir en halvmåne.
Tryck ihop kanterna och använd sedan en gaffel till att ytterligare trycka ihop kanterna.
Lägg dina piroger på en plåt med bakplåtspapper.
Nu kan du välja om du vill pensla dom med ägg eller ej, jag valde att inte pensla mina.

Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter tills de har fått en fin färg.
Går utmärkt att frysa in.

Servera med en god sallad eller min fantastiska Coleslaw!


Mumsigt!