Krispig, krämig och Somrig tartelette med smak av jordgubbar och vanilj!
Perfekt till Midsommar!
Viktväktare: 4 sp/bit
12 bitar
Pajskal:
3 dl vetemjöl
100 g Bregott mellan
1/2 dl sötströ
1 ägg
2 droppar bittermandelarom
Fyllning:
50 g Bregott
3 dl mandeldryck, osötad
1/2 dl sötströ
1/2 tsk vaniljpulver
6 äggulor
2 gelatinblad
Garnering:
Jordgubbar
Hallon
Blåbär
Gör så här:
Börja med att göra fyllningen som är en vaniljkräm.
Smält Bregott.
Vispa ihop äggulorna, sötströ och vaniljpulver i en bunke.
Rör i mandeldryck.
Rör i mandeldryck.
Rör sedan ner det smälta smöret i en tunn stråle medan du vispar.
Ställ bunken över ett vattenbad och vispa tills krämen tjocknat lite cirka 10-12 minuter.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
Vispa ner gelatinbladen i den varma krämen, häll upp i en ren skål och ställ i kylen.
Pajskalet:
Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
Häll upp mjölet i en bunke tillsätt sedan smöret och sötströ.
Nyp ihop till en smulig massa.
Tillsätt ägg och bittermandelarom, knåda inte utan bara blanda ihop.
Är degen för torr tillsätt lite vatten.
Låt degen vila i kylen 30 minuter.
Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper.
Smöra och mjöla lätt en pajform tryck sedan ut pajdegen i formen och nagga botten.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter.
Låt pajskalet svalna och ta sedan försiktigt ut skalet från formen.
Fyll skalet med vaniljkrämen och dekorera med massa jordgubbar och andra bär.
Glad Midsommar önskar jag er alla <3