Festligt och gott!
4 - 6 port
700 g Oxfilé
1 hel vitlök
Rapsolja
Smör
salt
Svartpeppar
Hasselbackspotatis:
12 potatisar
smör
salt o peppar
parmesanost
Smörstekta grönsaker:
Morötter
Sockerärtor
smör
salt
Pepparsås med rödvin:
1 msk mortlad sichuanpeppar
1 tsk fem kryddor
½ tsk cayennepeppar
2 Schalottenlök
25 g smör
1 tsk svartpeppar
salt
1 tsk worcestersås
1 tsk japansk soya
2 dl rödvin
1 köttbuljongtärning
2 ½ dl vispgrädde
Gör så här:
Låt oxfilén bli rumsvarm så att köttbiten inte sänker värmen i stekpannan när du bryner den.
Medan köttet ligger och blir rumsvarmt cirka 1 timme kan du börja med potatisen.
Sätt ugnen på 220 grader.
Jag körde med skalet på eftersom det var ett fint tunt skal, men går bra att skala dom med såklart.
Skär skivor nästan hela vägen ner på potatisen, använd dig av en träslev så blir det lättare.
Lägg potatisen i en ugnsform och toppa med smör och salt.
Ös potatisen var 10 minut och efter 30 minuter tar du ut potatisen och låter dom stå medans köttet går klart i ugnen.
Värm ugnen till 120 grader, gnid in köttet i rapsolja och salta och peppra.
Bryn köttet i en varm panna tills den fått en fin yta runt om hela köttbiten.
Sänk värmen en aning och tillsätt därefter en rejäl klick med smör som du öser över köttet med hjälp av en sked. Halvera den hela vitlöken och lägg ner i pannan så den steks med.
Fortsätt ösa med smöret så köttbiten får den perfekta ytan runt om hela.
Lägg över köttet och vitlöken i en ugnsform och låt gå färdigt i ugnen till den fått den innertemperaturen du föredrar på din oxfilé. Jag föredrar min 56-57 grader.
Jag använder mig av en köttermometer.
Låt köttet vila innan du skär upp så att köttsafterna hinner fördela sig fint i köttet istället för att rinna ut.
Då är det dags för hasselbackspotatisen att bli färdiga sätt ugnen på 225 grader hyvla parmesan ovan på och låt dom gå cirka 10-15 min i ugnen.
Medan köttet vilar och potatisen är i ugnen så gör vi såsen och grönsakerna.
Mortla kryddorna till såsen och hacka löken fint.
Stek löken i smör tills den blivit mjuk, häll sedan i kryddorna och låt steka liten stund.
Därefter häller du i resterande ingredienser förutom grädden, koka på medel temperatur.
Dela grönsakerna i mindre bitar och smörstek dom i en panna med mycket smör och lägg dom sedan åt sidan.
Nu har såsen kokat en stund och det är dags att hälla i grädden, låt allt koka i ett par minuter på medel värme.
Nu är potatisen också klara så nu är det bara till att lägga upp och njuta av en härlig festmåltid.