Smaskiga & Läckra
Cirka 40 st
50 g Jäst (söta degar)
4 dl Mjölk
2 kuvert saffran (1 g)
150 g Smör
1 ½ dl Socker
2 dl Creme Fraiche
½ tsk salt
1 Ägg
12-13 dl Vetemjöl special
Fyllningen:
200 g rumsvarmt smör
4 msk Vaniljsocker
1 dl Socker
100 g riven mandelmassa
Garnering:
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Flagad mandel
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Mortla saffranet med lite av sockret.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölken och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut lite av degvätskan med jästen till den löst sig och tillsätt sedan resten av vätskan, sockret, creme fraiche, salt och ägget.
Arbeta in lite mjöl i taget tills degen känns smidig och ej klibbig.
Pudra över lite mjöl och täck degen med en bakhandduk, låt jästa i 40 minuter.
Under tiden degen jäser kan du göra fyllningen, rör ihop samtliga ingredienser.
När degen jäst färdigt så delar du den i två delar, kavla ut degen på mjölat bord.
Bred över fyllningen och rulla ihop, skär sedan lagom stora bitar cirka 2 cm tjocka.
Lägg bitarna i bullformar.
Täck över med en bakhandduk och låt jäsa ytterligare 40 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader (varmluft 225).
Vispa upp ägget och pensla bullarna försiktigt innan de ska gräddas och strö över pärlsocker och flagad mandel.
Grädda i cirka 8-10 minuter tills bullarna fått fin färg.