torsdag 3 januari 2019

Ryggbiff med vitlökspotatis och rödvinssås


Lyxigt och inbjudande


4 port

4 bitar ryggbiff
salt o peppar
smör

Potatis:
3 bakpotatisar
1 pkt bacon
3 vitlöksklyftor
smör
rapsolja
flingsalt

Rödvinssås:
2 schalottenlök
1 tsk torkad timjan
3 dl rödvin
2 msk smör
1 msk vetemjöl
2 msk oxfond
2 dl vispgrädde
2 dl vatten
salt och peppar

Persiljesmör:
100 g smör
½ dl hackad persilja
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm cayennepeppar

Garnering:
ugnsrostade tomater
Basilika

Gör så här:

Ryggbiffen körde jag i en sous vide, 56 grader i cirka 2 timmar.
Dela potatisen i stora klyftor och lägg ner i en ugnsform tillsammans med olja och smör.
Pressa i vitlöksklyftorna och blanda runt, strö lite flingsalt ovan på.
Baka mitt i ugnen på 200 grader i cirka 45 minuter.
Medan köttet är på gång och potatisen kan du göra smöret.
Blanda alla ingredienserna till smöret och spritsa fina toppar av det.
Ställ kallt.

Rödvinssåsen: 
Hacka schalottenlöken fint och fräs mjukt i en kastrull tillsammans med smör.
När löken blivit mjukt häller du i vinet och timjan, låt koka ner till hälften.
Häll sedan i oxfond och vatten och låt koka ner igen till hälften.
Sila vätskan och häll tillbaka i kastrullen.
Vispa i mjölet och grädden och låt koka upp.
Smaka av med salt och peppar.

Stek baconet krispigt och låt svalna.
När köttet är klart i sous videén, torkar du av det lite lätt och ner i en varm 
stekpanna med smör så du får en fin yta.
Ta ut potatisen och smula sönder baconet över potatisen.

Nu är det bara till att lägga upp!
Hoppas det smakar <3