fredag 15 februari 2019

Kalljästa frukostbullar



Till frukost idag blev det mina kalljästa Frukostbullar, 
lika goda som köpebullar tycker jag :)
Enkelt och kan varieras på hur många olika sätt som helst med smaksättning och topping.

2 sp/bulle

25 g jäst
4 dl kallt vatten
7 dl vetemjöl
(ska gärna vara self rising eller special, 
går även bra med ett grövre mjöl också så som råg eller vetekli)
2 tsk salt

Sen här kan du välja smaksättning om du vill eller köra dom naturella:
Morot
Brödkrydda
Ost
Frön
Havregryn
Palsternacka
Örter
(välj just din favorit)

Gör så här:

Blanda jäst och vatten så att jästen löser upp sig.
Tillsätt sedan salt och mjöl.
Degen ska inte knådas utan mjölet ska bara blandas ner typ med en träslev.
Plasta bunken och låt jäsa i rumstemperatur 30 min så att jäsningen kommer igång.
Ställ in bunken i kylen över natten.

Sätt ugnen på 250 grader.
(225 varmluft)
Skrapa ur degen ur bunken på ett mjölat bord.
Dra ut degen nätt till en fyrkant och dela sedan i 4 remsor på vardera håll så du får ut 16 bitar.
Rulla lätt till små bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
(Vill du inte rulla dom går det bra att bara vikta ihop dom lite nätt)
Lägg en bakduk på och jäs 30 minuter.
Nu kan du välja topping, pensla lätt med vatten så att toppingen fäster.
Vill du köra naturella så strö bara lite mjöl på bullarna.

Grädda mitt i ugnen cirka 12-15 minuter, beroende på ugn.
Låt svalna lite på galler innan du serverar dina helt underbara frukostbullar.