lördag 23 februari 2019

Semmelkaka

Glöm inte Fettisdagen den 5 Mars :)
Här har ni min variant på Semmelkaka med mandel och grädde.
Kakan räcker till många och är mäktig.
4 sp/Bit


12-14 pers

50 g Bregott Mellan
3 ägg
50 g Mandelmassa
2 tsk kardemumma
2 dl Lättströ
1 dl Larsa yoghurt 0%
1,5 dl Vetemjöl
½ dl Mandelmjöl
1 tsk vaniljpulver
1 krm salt

2 dl Milda visp 20%
20 g Mandelspån

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.
(150 varmluft)
Smällt bregott och låt svalna.
Vispa ägg, lättströ och vaniljpulver poröst.
Riv mandelmassan och blanda ner tillsammans med kardemumma.
Vispa sedan ner vetemjöl, mandelmjöl och salt lätt.
Till sist tillsätter du det smälta smöret och yoghurt.
Spänn fast bakplåtspapper i botten på en springform, jag använde mig av en form på 24 cm.
Smöra kanterna lätt på springformen.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen cirka 18-20 minuter.
Låt kakan svalna.
Rosta dina mandelspån i en torr stekpanna och låt svalna på ett fat.
Vispa grädden och spritsa/bred ut sedan den över den svalna kakan.
Strö över mandelspån och Servera!