torsdag 28 februari 2019

Släta Bullar

Idag bjuder jag er på mitt underbara recept på Släta bullar.
Perfekt som mellanmål med en ljuvlig smak av kardemumma.
Dessa är perfekta som grund till en semla i dessa tider :)

[2 sp/bulle]

30 stycken

50 g Bregott mellan (rumstemp)
3 dl Lättmjölk
1 dl sötströ
1 krm salt
½ tsk vaniljpulver
2 tsk stött kardemummakärnor 
(ca. 5 g kärnor)
1 ägg
25 g jäst (söta degar)
8 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver

Gör så här:

Börja med att mäta upp vetemjöl, bakpulver och vaniljpulver i en bunke, spara ½ dl vetemjöl.
Smula sönder jästen i en bunke, häll i kall mjölk och rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt sedan ägget, stött kardemumma, sötströ och salt.
När du blandat allt häller du i mjölet lite i taget tills du får en fast deg.
Knåda sedan i bregott i degen, lägg ut degen på ett bakbord och knåda.
Du kan använda mjölet av det du sparade för att det inte ska klibba. 
Lägg degen i en bunke, strö på lite mjöl och låt jäsa under bakduk i cirka 1 timme.
(Jag brukar ställa in bunken i ugnen där det inte finns drag)



Ta upp degen på bakbord och dela den i två delar.
Rulla ut den ena degen till en lång längd och dela i 15 bitar.
Rulla varje del till en bulle med hjälp av handflatan mot bordet och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper.
Gör likadant med den andra degen och låt jäsa 30 minuter under bakduk.

Sätt ugnen på 225 grader.
(200 varmluft)
Vispa upp ett ägg och pensla dina bullar.
Grädda i mitten av ugnen i 6 minuter.
Låt svalna på ett galler med en bakduk över.