lördag 2 mars 2019

Fläskytterfilé i krämig sås


En fantastisk god & krämig rätt som passar både till vardag och fest.
Lite sting i rätten men vill man ha den mild så tar man bort Sambal Oelek.

Fläskytterfilén är 5 sp/port.
(Med Hasselbackspotatis 13 sp/port.)

4 port.

500 g Fläskytterfilé
5 soltorkade tomater (torra)
3 vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning
½ purjolök
2 tsk kinesisk soja
1½ dl vatten
2 ½ dl Milda 4%
1 dl Lätt Creme fraiche
½ tsk Sambal Oelek
Salt & Svartpeppar
Flyttande margarin

Hasselbackspotatis:
8 Medelstora potatis (fast)
80 g mager riven ost
3 msk Flytande margarin
Salt & Svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
(varmluft 175)
Skala potatisen och skär tunna skivor men inte helt igenom.
(använder mig av en träsked där jag lägger potatisen på så går inte kniven igenom)
Lägg potatisen i en ugnsform.
Ringla flytande margarin på och salta & Peppra.
Baka potatisen i ugnen cirka 45 minuter.
Jag  brukar ösa potatisen 1-2 gånger under tiden.
När det är 10 minuter kvar strö på mager riven ost och grädda klart.

Putsa och skiva fläskytterfilén i skivor cirka ½ cm tjocka.
Hetta upp lite flytande margarin i en panna och bryn köttet tillsammans med salt och svartpeppar.
Strimla purjolöken och de soltorkade tomaterna, lägg ner i pannan tillsammans med köttet.
Pressa vitlöken över och låt fräsa 1-2 minuter.
Häll på vatten och buljongtärning och låt puttra ytterligare 2-3 minuter.
Tillsätt sedan creme fraiche, sambal oelek, milda 4% och soja och låt sjuda på svag värme i cirka 10 minuter.

Servera Fläskytterfilén med Hasselbackspotatis och en god sallad!