onsdag 6 mars 2019

Silviakaka med grönt äpple och kanel

En av mina favoriter i en helt ny tappning.
Smak av grönt äpple, vanilj och kanel.
{3 sp/bit}


12-14 bitar

4 ägg
2 dl sötströ
(går även bra med lättströ)
2½ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
2 gröna äpplen 

Glasyr:
100 g margarin 60% 
(använde ica basic)
2 äggulor
1 dl lättströ
1 tsk vaniljpulver
1 tsk kanel

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.
(160 grader varmluft)
Dela äggen, lägg äggulorna i en bunke och vitorna i en annan bunke.
Vispa upp äggvitorna till fluffigt skum.
Vispa ihop äggulorna med sötströ och vaniljpulver poröst, ca 1 min.
Riv äpplen med skalet på och rör ner det i ägg och socker smeten.
Rör sedan ner mjöl och bakpulver snabbt, sist tillsätter du äggvitorna och rör om försiktigt med en slickepott tills allt är väl blandat.
Smöra lätt en springform (jag använde 24 cm) och häll i smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen cirka 30-35 minuter.
Låt kakan svalna.
(Kakan är jätte god att bara ha den som den är utan glasyr på, med en klick vaniljvisp eller grädde)

Koka ihop alla ingredienserna till glasyren ca 1 min, vispa hela tiden.
Om du inte vispar hela tiden så kan det bli äggröra av det hela :)
Häll sedan glasyren över den kalla kakan.

Kakan blir lite kompakt men ändå super saftig och god tillsammans med kanel och vaniljglasyren.

Lycka till!