fredag 7 juni 2019

Jordgubbstårta

Idag tänkte jag dela med mig av mitt läckra recept på min somrig Jordgubbstårta.
En perfekt tårta till midsommar eller till sommarfesten.
Härligt söta smaker av vanilj och Jordgubbar.

Viktväktare: 6 sp/bit

1 tårta - 12 bitar

Tårtbotten:
4 ägg rumsvarma
100 g strösocker
2 msk honung
100 g vetemjöl

Fyllning:
1 dl ovispad vaniljvisp 12%
100 g Healthyco jordgubbssylt
250 g skivade jordgubbar

Garnering:
1½ dl ovispad vaniljvisp 12%
600 g skivade jordgubbar
100 g flagad mandel


Sätt ugnen på 180 grader. 
Häll upp vatten i en kastrull och låt koka upp.
Knäck äggen i en varmtålig bunke och sätt bunken över vattenbadet.
Häll i strösocker och vispa på hög hastighet med en elvisp i cirka 8 minuter.
Äggsmeten kommer bli fluffig efter några minuter. 
Ta bunken från vattenbadet och blanda ner honungen.
Sist tillsätter du mjölet lite i taget medan du vispar på låg hastighet. 
Vispa inte för mycket för då blir kakan platt. 

Smöra en brödform eller en bakform(24 cm) med ytterst lite flytande margarin. 
Häll i smeten i formen och dra med en kniv i smeten för att få bort stora luftbubblor.
Ställ in kakan i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter, sänk temperaturen till 150 grader och grädda ytterligare 35-40 minuter. Känn med en sticka så att kakan är klar.

Kakan blir godare om den får ligga i plastfolie i kylen 1-2 timmar. 
Kakan går utmärkt att frysa! 
Dela tårtbotten i två delar.

Rosta flagad mandel i en torr panna tills dom fått fin färg och låt svalna.
Vispa vaniljvispen och skiva jordgubbarna.

Lägg en botten på ett fat, bredd på jordgubbssylten och strö över skivade jordgubbar.
Bredd sedan på vaniljvisp.
Lägg den andra tårtbotten ovanpå och täck tårtan med vaniljvisp.
Täck kanterna med den rostade mandeln. 
Dekorera med skivade jordgubbar på toppen!

Njut!