lördag 23 november 2019

Julmustbröd

Letar du efter det perfekta brödet nu till jul, då har du kommit rätt :)
Idag testa jag mig på att experimentera med att göra något liknade vörtbröd.
Passar utmärkt nu till jul men även vid andra tillfällen.

3 gröna sp/bit
Fick ut 16 bitar på limpan

1 bröd

25 g jäst
2½ dl julmust sockerfri, rumsvarm
1 msk rapsolja
1 tsk salt
1 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
1 msk mörk sirap
½ dl russin
3 dl rågmjöl
3 dl vetemjöl

ägg till pensling

Gör så här:

Smula jästen i en bunke.
Rör ut jästen med den rumsvarma julmusten.
Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop till en halvt kladdig deg.
Använd bakplåtspapper eller smörj en brödform.
Tryck ut degen i formen och låt jäsa under en bakduk i cirka 1 timme.
Pensla brödet med uppvispat ägg.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen, 200 grader i cirka 25-30 min.