lördag 23 november 2019

Pepparkakssnurror

Måste säga att dessa snurror/snäckor blev en hit här hemma.
Liknande en kanelbulle fast mer julig med pepparkakskryddor och mandelmassa.
Detta recept bakas med en fördeg som ska stå och jäsa en stund innan den knådas ihop till en riktig deg.
Kände att jag var lite trött på vanliga pepparkakor, så mixade ihop pepparkakor och min favoritkaka ;)

2 gröna sp/snurra 


50-60 st

Fördeg:
50 g jäst
3 dl mjölk, jag körde laktosfri
1 tsk mald kardemumma
4 dl vetemjöl

Deg:
50 g margarin 60%
(går även bra med bregott mellan)
1½ dl sötströ
½ tsk salt
1 dl vaniljkvarg 0,2%
4 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g margarin 60%
(eller bregott mellan)
100 g riven mandelmassa
1 dl mandelmjöl
½ dl sötströ
4 msk pepparkakskrydda

ägg till pensling 
lite pärlsocker som dekoration

Gör så här:

Börja med fördegen, smula jästen i en bunke.
Värm upp mjölken och kardemumman till fingervarmt. 
(37 grader)
Häll över jästen och vispa så att jästen löser sig.
Blanda ner vetemjöl och knåda eller kör med elvispen. 
(körde med degvisparna med vanlig elvisp)
Knåda eller vispa i cirka 3-4 minuter, degen är små kladdig.
Lägg en bakduk över och låt vila i 30 minuter.

Blanda sedan ner resterande ingredienserna till degen.
Antingen så knådar du som en tok eller så tar du elvispen och kör på medelhastighet i 5 minuter tills du får en smidig, glansig och len deg.
Låt nu degen vila under bakduk än en gång i 30 minuter.

Nu kan du förbereda fyllningen.
Blanda samtliga ingredienserna till fyllningen, jag använder händerna :)
Ställ åt sidan så länge.

Dela degen i 4 lika stora bitar.
Kavla ut varje bit till en rektangel, bred ut ett tunt lager av din fyllning och rulla ihop till en rulle.
Skär sedan 2 cm skivor och lägg i formar eller direkt på bakplåtspapper.
Jag fick ut 12-15 st per rulle :)
Lägg bakduk över och låt jäsa 1 timme på en dragfri plats.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på lite pärlsocker om så önskas.
Grädda pepparkakssnurrorna i 250 grader, cirka 5-7 minuter.
De ska få en fin gyllenbrun färg!

Lycka till med baket <3
Otroligt god pepparkakssmak :)