söndag 1 december 2019

Jordnötspraliner

Dags för lite julgodis!
Imponera på din familj eller varför inte dina vänner med egengjorda praliner.
Eller varför inte som en ge bort gåva i en fin burk.
Dessa praliner är fylld med en härligt god och krämig jordnötsfyllning.
Formen kan variera, går bra att rulla som bollar, eller använda sig av olika formar.
2 gröna sp/pralin


45-50 st 

7 dl rice krispies
70 g bregott mellan
80 g fiber sirap, gold
160 g jordnötssmör
150 g mörk choklad

Gör så här:

Börja med att krossa/mixa rice krispies till mjöl.
Blanda sedan ner övriga ingredienser förutom chokladen.
Ställ jordnötsblandningen i frysen så den går att forma cirka 20 minuter.
Nu kan du välja om du vill rulla smeten till små bollar eller använda dig av någon slags form.
Lägg dina jordnötsbollar på en tallrik med bakplåtspapper och stoppa in dom i frysen tills som är hårda. Jag hade mina inne i cirka 30-40 minuter.

Nu är det dags för chokladen, hacka chokladen fint.
Sätt igång ett vattenbad och ställ en bunke över där du häller ner hälften av din hackade choklad.
Rör om då och då, vill du va noga så ska temperaturen upp till runt 50 grader.
Sedan häller du i resten av din hackade choklad och låter temperaturen sjunka till cirka 30 grader.

Ta ut dina jordnötsbollar och doppa de i den smälta chokladen.
Lägg tillbaka dom på bakplåtspappret och ställ i kylen.
Vill du ha dekor på dom så får du strö på det direkt efter doppning.

Förvara dina praliner i en burk i kylen :)
Super enkelt och väldigt gott!

Lycka till och fortsatt trevlig 1:a advent <3