måndag 2 december 2019

Pepparkakor

Pepparkakor är en klassiker under julen och nästan ett måste!
Mitt fantastiska recept med mycket smak av kanel, ingefära och kryddnejlika.
Pepparkaksdegen är mjuk och lätt att baka ut.
Denna pepparkaksdeg behöver inte vila över natten, så det är bara att börja baka :)
(Ett tips om man vill ha extra goda pepparkakor är att slänga i hackad sötmandel i degen)
1 grön sp/2 st pepparkakor

150 st

2½ dl sötströ (ICA)
1 dl sukrin fiber sirap (gold)
½ dl vatten
½ msk kanel
½ msk ingefära
1½ msk kryddnejlika
1 tsk kardemumma
½ msk bikarbonat
125 g smör
500 g vetemjöl

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda alla ingredienserna förutom mjöl och smör i en kastrull.
Låt koka upp under omrörning.
När det har kokat upp så stänger du av plattan och klickar i smöret.
Låt smöret smälta under omrörning.
Häll din vätska från kastrullen i en stor bunke och tillsätt sedan hälften av mjölet.
Tillsätt sedan lite i taget tills du får en lättarbetad deg som inte fastnar eller kladdar.
Låt degen svalna i kyl/frys innan du bakar ut den.

Tips på utbakning är att dela degen i 3 bitar, kavla ut den tunt direkt på bakplåtspapper.
Grädda dina pepparkakor i mitten av ugnen i cirka 6-7 minuter.
Låt svalna på bakplåtspappret men ta bort den varma plåten.
Förvaras i en lufttätt burk i rumstemperatur.

Pepparkaksdegen håller sig i kylen upp till 1 vecka.

LYCKA TILL O HOPPAS NI FÅR EN FANTASTISK JUL!